speaker-photo

Jiří Hrachový

Šéfkuchař

Rodák z Frenštátu pod Radhoštěm se k této oblasti hrdě hlásí i ve své kuchyni. Dnes je šéfkuchařem v novodobé české pivnici Výčep v Korunní ulici v Praze, která nabízí moderní verzi tradičních valašských jídel. Jeho kreativní přístup k české hospodské gastronomii ho zařadil do exkluzivního Michelinského průvodce. Ve Výčepu se připravují jídla výhradně z českých surovin, téměř všechny tzv. komponenty jsou vyráběny týmem Jirky Hrachového. Jirka ve své práci zdůrazňuje čerstvost a tradici a jeho cílem je nabídnout maximální kvalitu za odpovídající cenu. Mimo kulinářskou oblast má Hrachový pestrou škálu zájmů, včetně rybaření, sportu a cestování. Zajímavosti o Jiřím Hrachovém - V 18 letech narukoval do cizinecké legie ve Francii, aniž by uměl francouzsky či anglicky. První den vyfasoval dvě pravé boty a spal tři hodiny denně - Původně ani nechtěl být kuchařem, na učiliště nastoupil, protože neměl jiný plán - Pět let působil v restauracích v Anglii, začínal tím, že myl nádobí - Je vášnivým rybářem, do Švédska jezdí chytat štiky, ale vyráží i na české řeky a rybníky - Jeho dědeček seděl ve škole v lavici s legendárním skokanem na lyžích Jiřím Raškou. Hrachový na lyžích skákal do 9 let také. „Ale bojím se výšek, tak jsem přestal,“ směje se. Věnoval se také boxu, capoeiře, judu, aikidu, kickboxu, hrál hokej a fotbal - Rád jezdí na letní srazy cimbálovek.

V jídle, které potvrzuje, že v jednoduchosti je síla. Nemáme rádi přezdobenost a redukujeme všechno, co by rušilo požitek a příjemnou atmosféru. Sedíš u prostého dřevěného stolu, jíš z talířů Figgjo, které připomínají neděli u babičky, a v pozadí hraje cimbálová muzika. Prostě jako ve valašské hospodě.